Vacature voor een ervaren acccount leaderhttp://www.luon.com2015-06-15T10:57:28umbracoLUON blogenGespot: 5 interessante marketing start-upshttp://www.luon.com/blog/2015/5/12/gespot-5-interessante-marketing-start-ups.aspxTue, 12 May 2015 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2015/5/12/gespot-5-interessante-marketing-start-ups.aspx

Naar goede gewoonte waren we met LUON ook dit jaar weer aanwezig op de ‘The Next Web’ conferentie in Amsterdam. Veel technologie, veel gepassioneerde mensen, veel inspirerende sprekers, en ook erg veel interessante start-ups die hun oplossingen komen voorstellen.

Waar de technologie de voorbije jaren steeds voorop stond, viel het dit jaar op dat er steeds vaker een bruggetje werd gemaakt naar marketing: Hoe past de technologie in de wereld van de consument? En hoe kunnen bedrijven ermee aan de slag?

In deze post stellen we –in willekeurige volgorde- kort 5 van deze start-ups aan jullie voor, die een duidelijke meerwaarde voor marketing bieden.

Sentiance (http://www.sentiance.com)

sentiance.jpgSentiance is een Belgisch bedrijf dat een oplossing aanbiedt waarmee je een beter beeld krijgt op de context van je consument wanneer deze je mobiele applicatie gebruikt. Door het monitoren van alle sensoren in je smartphone of wearable, weet het of je wandelt of met de auto rijdt, wanneer je actief of inactief bent, of je sportief bent of niet, …

Voor marketers is dit heel erg waardevolle informatie om relevanter te kunnen communiceren, en zo meer conversies te halen. Aanbevelingen voor auto onderhoud gebaseerd op hoe vaak je de wagen gebruikt, advertenties op het moment dat de consument er tijd voor heeft, ... de mogelijkheden zijn eindeloos.

Social Seeder (http://www.socialseeder.com/)

social seederOok Social Seeder is een Belgisch bedrijf. Hun platform laat toe om je bestaande contacten (werknemers, klanten, …) in te zetten als ambassadeurs van je merk om zo je marketing boodschappen sneller te kunnen verspreiden. Het idee is simpel: geselecteerde contacten worden uitgenodigd om jouw bericht te helpen verspreiden op sociale media. En Social Seeder houdt alles netjes bij zodat je exact weet wie je echte ambassadeurs zijn en welke kanalen ze gebruiken. Ideaal om je campagne een groter bereik te geven.

Scyfer (http://scyfer.nl/)

scyferScyfer is een spin-off van de universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in big data analyse. Een van de oplossingen die zij aanbieden is een zelf-lerend ‘recommender system’ dat op basis van consumentengedrag de voorkeuren detecteert en aanbevelingen doet. Bedrijven zoals Amazon en Netflix gebruiken dit soort van technologie al langer om producten voor te stellen die zo dicht mogelijk bij de interesse van de consument zitten.

Persado (http://persado.com/)

persado
Overtuigende teksten schrijven die leiden tot conversies is een kunst. Maar Persado heeft een manier gevonden om technologie een handje te laten helpen. Het analyseert je marketing teksten (landing pagina’s, e-mails, …) en doet aanbevelingen om deze aan te passen zodat de impact ervan vergroot. Hiervoor kijkt het naar alle woorden en zinnen en beoordeelt deze op hun emotionele en beschrijvende waarde. Dan genereert het miljoenen variaties en pikt er de beste uit met de grootste kans op actie. En ja: het werkt ook voor Nederlands!

Hello Customer (http://www.hellocustomer.com/)

hello customerTot slot nog een laatste Belgische start-up, die eveneens gebruik maakt van geavanceerde tekstanalyse. Hello Customer biedt een platform aan om via verschillende kanalen (e-mail, sms, beacons, …) feedback te verzamelen van consumenten en een customer satisfaction (NPS) score te berekenen. Het vertrekt hiervoor van één vraag waarop het diepgaande tekst- en sentiment analyse doet. Het resultaat is een zicht op hoe de consument je merk ervaart.

Dit waren slechts 5 start-ups die voor marketers een duidelijke meerwaarde kunnen bieden. Maar uiteraard zijn er nog veel meer die mogelijk een plaats kunnen krijgen in jouw campagnes of langlopende  programma’s.

We houden onze ogen voor je open…

]]>
LUON WassUp Lunch "Online meets Offline", 5 mei 2015http://www.luon.com/blog/2015/4/27/luon-wassup-lunch-online-meets-offline-5-mei-2015.aspxMon, 27 Apr 2015 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2015/4/27/luon-wassup-lunch-online-meets-offline-5-mei-2015.aspx

Stappentellers op onze smartphones, getrackte postpakketten,slimme thermostaten,...

Connectiviteit is intussen zo met ons dagelijks leven verweven, dat het haast onzichtbaar is geworden. Net als zuurstof of elektriciteit. En die invloed wordt almaar sterker. In de nabije toekomst zal het internet onze menselijke activiteiten steeds meer met elkaar verbinden: ons eten, ons transport, onze gezondheid, ... We zullen minder zoeken en nadenken.

Technologie en ‘de dingen’ zullen alles weten en anticiperen voor wij er zelf aan denken. Voor marketeers opent deze versmelting van offl ine en online realiteit nu al nieuwe, boeiende perspectieven.

De (r)evolutie is al volop bezig. Met de LUON Wassup lunch sessie “Online Meets Offl ine” op dinsdag 5 mei 2015 ben je in één voormiddag helemaal mee. Met een aantal straffe cases en hands-on tips geven we je advies waarmee je meteen aan de slag kunt.

Geïnteresseerd? Schrijf je in via www.luon.com/wassup

]]>
Affligem legt de ware ziel van Brussel en Antwerpen bloothttp://www.luon.com/blog/2015/4/24/affligem-legt-de-ware-ziel-van-brussel-en-antwerpen-bloot.aspxFri, 24 Apr 2015 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2015/4/24/affligem-legt-de-ware-ziel-van-brussel-en-antwerpen-bloot.aspx

Affligem gaat samen met de liefhebbers van haar bieren op zoek naar de ware ziel van hun stad. Een online activatiecampagne zorgt voor awareness en de start van een langetermijnrelatie.

De abdijbieren van Affligem werden voor het eerst gebrouwen in 1074. Het merk kan daardoor bogen op een eeuwenoude reputatie als authentiek craft beer. Onder de vleugels van Alken Maes blijft de brouwerij vandaag constant in beweging. Zo kreeg het bier een makeover met nieuwe etiketten, aangepaste glazen én een unieke tasting tray met apart gistglaasje. De klant kiest zelf of hij de gist die voor de nagisting op fles zorgt — de ‘ziel’ van het bier — apart wil proeven. Hiermee positioneert het merk zich voortaan nog sterker als degustatiebier met een rijke en ambachtelijke smaaktraditie.

Om deze herlancering kracht bij te zetten, gaat Affligem samen de liefhebbers van haar bieren op zoek naar de ware ziel van hun stad. Samen met LUON zet het merk daarvoor een online activatiecampagne op touw. Daarop kiezen de inwoners van Brussel en Antwerpen de 3 foto’s die volgens hen de ware ziel van hun stad het best vatten. De beste motivering voor elke stad wordt beloond met een beer tasting experience onder begeleiding van zythologe en biersommelier Sofie Vanrafelghem.  In juni krijgen de populairste foto’s een remake door de lens van topfotografen Serge Anton en Frederik Buyckx. Het resultaat van hun stadstocht wordt in september getoond in twee exclusieve fototentoonstellingen in Brussel en Antwerpen. Tijdens de vernissage kunnen de genodigden de Affligem-bieren degusteren. Een uniek evenement waarbij twee nobele ambachten — fotografie en brouwkunst — met elkaar versmelten.

De campagne kadert in een marketingobjectief om kwalitatieve awareness rond dit unieke merk te bouwen, tegelijk met het ontwikkelen van een digitale langetermijnrelatie met de consument en groei in penetratie.

www.proefdezielvanaffligem.be, www.savourezlamedaffligem.be

]]>
Continental Black Chili experiencehttp://www.luon.com/blog/2015/2/27/continental-black-chili-experience.aspxFri, 27 Feb 2015 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2015/2/27/continental-black-chili-experience.aspx

Continental Black Chili Driving Experience: 3 days, 12 supercars, 12 challenges

Een nieuwe activatiecampagne voor Continental die de  consument het tastbaar bewijs moet leveren van de capaciteiten van dit unieke type Continental Ultra High Performance-banden.

Via online tests en fysieke circuitproeven kunnen 12 teams zich kwalificeren om het tegen elkaar op te nemen tijdens een livechallenge in Andalusië. Daar testen de teams hun rijvaardigheid in een reeks supercars, waaronder de Jaguar F Convertible en de Corvette Stingray, uitgerust met Continental UHP-banden.

De kandidaten en hun volgers kunnen de campagnefasene, de geselecteerde teams en de live-opdrachten delen via het digitale platform www.blackchili.be

]]>
Een nieuwe aanpak voor Facebook marketing in 2015http://www.luon.com/blog/2014/12/5/een-nieuwe-aanpak-voor-facebook-marketing-in-2015.aspxFri, 05 Dec 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/12/5/een-nieuwe-aanpak-voor-facebook-marketing-in-2015.aspx

Het Facebook van vandaag is niet meer het Facebook van enkele jaren geleden. En zo hoort het uiteraard ook. Dus passen we onze plannen mee aan: Andere layouts, nieuwe regels, veranderende functionaliteiten,… we trachten het allemaal zo goed en zo kwaad mogelijk op te volgen, en sturen onze marketing acties telkens bij. Social marketing bij gratie van Facebook.

In 2014 is het echter voor alle marketeers overduidelijk geworden waar Facebook naartoe wil: Waar in 2012 nog gemiddeld 16% van de fans van je pagina je berichten zag in hun newsfeed, is dat nu gedaald tot ergens tussen de 2% en 6%. De kraan wordt stilletjesaan volledig dichtgedraaid. Tenzij je betaalt: Door je berichten te ‘promoten’ kan je dan wel weer meer fans bereiken. De hoop van marketeers die in Facebook hét platform zagen om op een ‘organische’ manier een dialoog op te kunnen bouwen fans, is ondertussen ver vervlogen.

Maar wat wil dat zeggen voor je Facebook strategie voor 2015?

1) Facebook is een overwegend betalend kanaal geworden

Facebook gedraagt zich steeds meer als een advertising platform.  Maar dan wel een advertising platform met fantastische mogelijkheden. Het is nog altijd het meest gebruikte sociale netwerk waardoor de potentiele impact erg groot is, en de targeting opties om precies te bereiken wie je wil bereiken zijn enorm. Bovendien kan je via het opbouwen van je eigen fan-base gericht adverteren op mensen die een interesse hebben in je merk.

Maar een Facebook strategie zonder bijhorend media budget is voor 2015 niet meer echt aan de orde.

2) Facebook is maar een onderdeel van een sociale strategie

Een sociale strategie draait om hoe je een relatie opbouwt met prospects en klanten, hoe je naar hen luistert en helpt bij hun vragen, en hoe je hen de mogelijkheden aanreikt om hun interesse voor (of trouw aan) je merk kenbaar te maken bij hun vrienden. Facebook kan daar –door haar enorm bereik- uiteraard een belangrijke rol in spelen, maar sociale marketing mag nooit enkel synoniem staan voor Facebook marketing.

Een goede sociale strategie integreert immers een sociale laag in alle bestaande kanalen. Je kan dan je Facebook pagina gebruiken als een ‘social hub’ waar alles samenkomt. Maar steeds meer gaan er stemmen op om de controle over dit belangrijk deel van je business niet uit handen te geven aan andere partijen, maar zelf een eigen ‘branded community’ (hoe beperkt of uitgebreid ook) op te bouwen. Zo ben je niet afhankelijk van wat anderen beslissen en bepaal je zelf welke gegevens je verzamelt en hoe je ze gebruikt.

3) Facebook als gezellig café

Er wordt wel eens gezegd dat de beste overeenkomsten gesloten worden “tussen pot en pint”. Of dat ze daar op z’n minst hun oorsprong vinden. Facebook is (ook in 2015) het ultieme digitale equivalent van zo’n gezellig café waar je met mensen kan praten en hen warm kan maken voor je verhaal. Via een goede, onderbouwde conversatie-strategie -en de nodige ondersteuning (zie 1)- kan je de eerste contacten leggen met een immens groot publiek en hen ongedwongen bij je merk betrekken.

4) Facebook is geen (C)RM kanaal

Om verder in de customer journey echter heel gericht te communiceren, is Facebook dan weer minder geschikt. Je kan bijvoorbeeld geen individuele berichten sturen naar je fans, en zelfs een simpele lijst van je fans opmaken is al een huzarenstukje. Laat staan dat je toegang zou hebben tot e-mailadressen of andere gegevens.

Daarom is het belangrijk om Facebook meer te gaan bekijken als een ‘doorgeefluik’ naar verdere communicatie via bijvoorbeeld e-mail, dan als een eindpunt. Van daaruit kunnen dan individueel aangepaste programma’s worden opgezet om gegevens te verrijken en geïnteresseerden 1-op-1 verder te helpen.

Maar uiteraard mogen we dan weer niet de fout maken om het sociale aspect binnen e-mail uit het oog te verliezen. Want ook via e-mail kan je mensen aansporen om bijvoorbeeld over je merk te praten op Facebook.

Zoals steeds is het een kwestie van de juiste kanalen te kiezen voor de juiste job in de customer journey. En daarin heeft Facebook ook in 2015 zeker nog een belangrijke rol te spelen, al is deze rol het laatste jaar dan wat veranderd.


Heb jij nog vragen bij het inzetten van Facebook in je marketing strategie voor 2015?
We helpen je graag verder!

 

Photo: Flickr / Ksayer1

]]>
Een droomwoonst voor uitgeslapen Antwerpenaarshttp://www.luon.com/blog/2014/10/20/een-droomwoonst-voor-uitgeslapen-antwerpenaars.aspxMon, 20 Oct 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/10/20/een-droomwoonst-voor-uitgeslapen-antwerpenaars.aspx

Een integraal bestickerde tram is een uiterst geschikt medium om de lokale reach rond vastgoedprojecten te versterken.

Daarom doorkruist er sinds enkele dagen een ingepakte Immpact-tram de Antwerpse binnenstad. Dit opvallende recto-verso-vehikel moet qua impact het verschil van dag en nacht maken. Volgende halte: leads!

Immpact_Tram_Nacht

]]>
Zonhoven start met verlagen van cholesterol: 1 dorp, 1 maand, 1 uitdaging.http://www.luon.com/blog/2014/9/19/zonhoven-start-met-verlagen-van-cholesterol-1-dorp-1-maand-1-uitdaging.aspxFri, 19 Sep 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/9/19/zonhoven-start-met-verlagen-van-cholesterol-1-dorp-1-maand-1-uitdaging.aspx

Wordt Zonhoven binnenkort de gezondste gemeente van ’t land? Als het aan hen ligt, wel. Want ze gaan 4 weken lang met z’n allen voor een lagere cholesterol.

Daarbij krijgen ze een complete Becel pro.activ Starterskit en professioneel advies van onder meer huisartsen en diëtisten. Ook kunnen ze deelnemen aan tal van leuke groepsactiviteiten: gezonde kookworkshops, aquajogging, originele fiets- en wandelzoektochten, Tai Chi en Yoga, een tuindag, … Alles om de uitdaging zo aangenaam en gevarieerd mogelijk te maken en ondersteund door een motivationeel emailprogramma.

Simultaan met de challenge loopt een mini-serie van 20 korte episodes op YouTube, met persoonlijke getuigenissen, tips over koken met Becel pro.activ en verslag van de wandel- & fietstochten.

Zonhoven Start website: www.zonhovenstart.be

Zonhoven Start You Tube episodes: Becel pro.activ

]]>
Number of the Month: July 2014http://www.luon.com/blog/2014/7/23/number-of-the-month-july-2014.aspxWed, 23 Jul 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/7/23/number-of-the-month-july-2014.aspx

Browser market share is an important issue for web developers all around the globe, especially since developing for older browsers has made innovation difficult.

When Google introduced Chrome for Windows late 2008 a new competitor for Firefox (Mozilla, all platforms) and Internet Explorer (from Microsoft, only on Windows), the two only browsers with a significant user base, was born. Now Chrome has replaced Internet Explorer as default browser on most computers.

A quick look at this month’s figures will bring joy to front-end developers because Internet Explorer 8 now only holds a 3% market share. These are our own statistics of a high-traffic site in our portfolio: Solo.be. If we look at the public stats on statcounter.com the number even drops to 2.3%.

Internet Explorer 8 is the last of the antique browsers still in use. It was launched in March 2008 and was the last Internet Explorer version to be supported on Windows XP.  In its heyday (in February 2011), it had a 38.3% market share. But a lot of water has passed under the bridge since then. IE8 lacks the support of many great innovations and standards. If we no longer have to support IE8, we can finally embrace SVG, CSS3 and Media Queries, things all the other browsers have been doing for ages. And since all recent IE versions come with Auto Update, we will never have to worry about the really old browsers again.

More recent versions of Internet Explorer are still going strong. Stats from Solo.be illustrate that Internet Explorer 9 (4.7%) 10 (3.3%) and 11 (15.5%) currently have a total market share of 23.5%. In comparison: Safari takes the biggest slice of the cake with a 28.7% market share (mostly mobile users) while Chrome, for its part, brings us 27.2% of all our visitors.

So it would make sense for us to discontinue IE8 support this year. Google did so worldwide on November 15th 2012 (almost 2 years ago!), so why won’t we?

]]>
Web design trend: cardshttp://www.luon.com/blog/2014/7/17/web-design-trend-cards.aspxThu, 17 Jul 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/7/17/web-design-trend-cards.aspx

At the Google I/O conference last month, Google introduced their new design guidelines called Material Design. These specs will be used to redesign all the Google products: Search, their web apps and the whole Android ecosystem. One important component of this Material Design is cards, a design trend used by all the major key players online.   Cards are not a new phenomenon: Twitter switched to cards, Pinterest always displayed their content in the form of cards, Facebook redesigned its news feed as cards and Google is already using cards for Google Now on Android.

Coming to think of it, we have been using cards forever: business-cards, which contain relevant information about 1 person, playing cards, greeting cards and credit cards. In general: cards are a great way to bundle scannable bite-size information.

Google describes ‘Cards’ in Material design as:
A card is a piece of paper that contains a unique data set of related, heterogeneous information, for example, a photo, text, and link all about a single subject. Cards typically are an entry point to more complex and detailed information.

Cards are a step away from the classic navigation that uses pages and destinations and makes websites more modular with pieces of personalized content. You can compare each card to a miniature webpage. These cards can display website-specific content, but – in the case of Twitter – are also used to include third-party content, relevant to the tweet in the card. For example: Twitter also embeds the video from YouTube, or the photo you linked to in the tweet. This drastically improves the experience for the user.

The advantages for the end-user are significant: we bundle all the relevant information into one card, mostly using a visual, a title, some text, and one or more actions. In this way everything is easily scannable, quickly discarded if not relevant and – more importantly – each card can be easily shared or embedded in your own site.

From a builder’s perspective

Cards are a design pattern that makes it easy to design and develop for a responsive website, where all the content has to be available to all devices (and all different sizes of screens, going from smartwatches to giant TVs). It is an excellent solution for the specific demands of mobile devices (which are typically smaller) and interfaces, where screen estate is expensive and user interaction has to be simple. On tablet and desktop, we can put multiple cards in columns while still keeping the card’s design.

cards

Cards also solve a typical mobile-only UX issue: users expect condensed information. Cards are perfect for the new generation of Internet users, who will probably skip long chunks of text (TL/DR = Too long, didn’t read).

Cards are the new creative canvass and are incredibly flexible. We can add user interactions, link, expand, fold or turn them over to display more information or to group other actions a user can perform with this information.

We think card design will boom over the next few years and will be a very important user interface element that is going to be around for a long time to come.

]]>
Beyond advertising: Paid by Relevancehttp://www.luon.com/blog/2014/5/22/beyond-advertising-paid-by-relevance.aspxThu, 22 May 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/5/22/beyond-advertising-paid-by-relevance.aspx

Banner ads, expandables, interactive takeovers, reskins, overlays… our websites and mobile apps are flooded by advertising messages, all hoping to collect a few views and clicks. And cents of course, because how else are we going to keep it all up in the air? Well, turns out there’s another, far less intrusive and beautifully elegant possibility.

But let’s start at the beginning: Meet Luis Von Ahn. He’s the man behind one of the most hated things on the web:  CAPTCHA’s. He’s the very one responsible for all those hours wasted by figuring out obscure, unreadable pieces of text we have to type before we can submit a form. Who would have thought he isn’t the devil after all?

During his inspiring talk at this year’s edition of the ‘The Next Web’ conference, he admitted he really feels bad about wasting all that valuable time. That’s why –and here comes our first clue- he decided to try to reuse that wasted intellectual energy for good. He founded reCaptcha (now acquired by Google), an even so annoying form of Captcha, but this time he included a brilliant twist:  Now, you get two words instead of one. One of the words is a known word the system can use to figure out if you’re a human. The second word however, is taken from books that are being digitized and for which the computer program can’t figure out what is written. When a sufficient number of people give the same characters for the word, it is accepted and added to the digitized book. So you actually help digitizing books by typing in those Captcha’s.

Ok, that’s cute, I hear you say. Good for him.
But how is that going to pay for my app?

duolingoWell let’s take a look at his second (and more commercial) project: DuoLingo. It’s a free app you can download to learn a language. Free as in you don’t pay anything but get the same value competitors sell for hundreds of dollars. And not an advertising banner in sight. So how does he do it?

He actually uses the same reCaptcha-technique: the reuse of intellectual energy. Each of the 12,5 million DuoLingo users (more than the entire US school system!) receive texts to practice on, based upon their individual level. And guess where these texts (partly) come from: from partners like CNN that have to translate tons of pages each day into different languages. Each user gets little pieces of those texts based upon their level. And when enough people translate them in the same way, they get accepted as correct and added to the translated version of the article. And that’s a service cnn is more than willing to pay DuoLingo for.

Of course, the app itself still has to be top-notch also. That’s why they embed lots of marketing techniques like gamification, A/B testing and persuasion design to make sure the users keep coming back.

The result? A free app letting everyone learn a language, driven by a steady revenue stream not depending on advertising, that even doesn’t have to advertise for itself (by comparison: one of it’s biggest competitors, Rosetta, spends $150 million each year on advertising).

Now, let’s start thinking how we can use this idea for our own business. LUON already did something similar with Ello Mobile, donating money to a good cause by starting from something people do either way: making phone calls. Up to the next idea.

]]>
WassUp Recap, March/April 2014 edition: the slideshttp://www.luon.com/blog/2014/5/6/wassup-recap-marchapril-2014-edition-the-slides.aspxTue, 06 May 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/5/6/wassup-recap-marchapril-2014-edition-the-slides.aspxOnce again, a big thank you for everyone attending our 'WassUp Recap' sessions, in which we take a look into the past to detect the trends and define the to do's for the future.

For those who couldn't make it: you can find the slides from the three presentations below. For some nice pictures of the event (thank you Mario!) and more marketing news coverage, be sure to check out our LUON WassUp Facebook page!

See you next time!
Geert

]]>
Want to become your own landlord in 2014?http://www.luon.com/blog/2014/1/16/want-to-become-your-own-landlord-in-2014.aspxThu, 16 Jan 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/1/16/want-to-become-your-own-landlord-in-2014.aspx

Us Belgians are suckers for tradition. That becomes strikingly clear in December. Aren’t we all in some way anticipating the surprises waiting for us under that pine tree? That’s what inspired LUON and Belgian real estate developer Immpact to launch a new campaign during the holiday season.

They surprised the inhabitants of the Flemish provincial town of Geel and its surrounding communities with a striking direct mail in a gift wrapper. The contents: the announcement of a new project under the monicker ‘De Geelvink’ (or yellow finch, a small bird with its natural habitat in greener urban surroundings). The real catch inside: an opportunity to invest in affordable, high-quality apartments in the heart of the green Kempen region.

Enrich yourself, not your landlord
LUON and Immpact addressed this festive communication to yearlong tenants who have the feeling they’ve been funding their landlord’s bank account for way too long. Their joint advice for 2014: ‘Start the New Year as a happy house owner…”. Because, in all honesty, isn’t about time you gave yourself a present for a change? After all, renting your own space is money down the drain. Again and again, every month. And all this while real estate proves to be a investment with excellent return, even in financially uncertain times.

Immpact_Geel2
A story sells better
With blocks of flats popping up like mushrooms all across the country, potential investors often fail to see the trees for the forest. But by portraying real estate ownership as financially attractive (and affordable) and coupling it with the ‘reward yourself’ idea, the yellow finch will undoubtedly be spotted by opportunity watchers nationwide.

Looking to invest in renting property that pays off or want to start your own real estate imperium? Immpact may spark some ideas…

]]>
Getting off on the right foot in 2014http://www.luon.com/blog/2014/1/4/getting-off-on-the-right-foot-in-2014.aspxSat, 04 Jan 2014 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2014/1/4/getting-off-on-the-right-foot-in-2014.aspx

How do you convey your warmest wishes to customers who’ve been loyal all through 2013?

You wish you could thank each and everyone of them with a personal, relaxing foot massage. But we decided that would be a bit awkward. So we sent our clients the next best thing. Great marketing socks.

Socks 11.13.16

]]>
Ever enhanced the value of your email data with RFM scoring?http://www.luon.com/blog/2013/10/22/ever-enhanced-the-value-of-your-email-data-with-rfm-scoring.aspxTue, 22 Oct 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/10/22/ever-enhanced-the-value-of-your-email-data-with-rfm-scoring.aspxAs you may know, the RFM scoring model is traditionally based upon transactional customer data. Using Recency, Frequency and Monetary value allows you to group customers, based  on their purchase behavior and potential value.

The model is successfully used in mailorder and e-business to bring structure into the huge amount of data. It also helps to decide on campaign investment efficiently and effectively.

The proven technique shows that customers who bought recently are more likely to purchase again, in comparison with customers who haven’t. This also applies to customers who bought frequently. Simply put: the most valuable customers have the tendency to become even more valuable along the way.

In fact, the same model can be used in email marketing. Although e-commerce business has the advantage that you can track visitors right up to the shopping basket, other email marketers can use the large amount of email and website interaction data they collected over time. You can use RFM metrics on these data to measure the value of your subscribers and/or the engagement levels of each individual subscriber.

For example:
Recency – When measuring engagement, the metric monitors the date the subscriber opened or clicked on a message for the last time over a defined period of time (depending on the lifecycle of the products/services)
• Frequency – When measuring engagement, the metric monitors the number of times a subscriber opened or clicked over a defined period set amount of time.
Monetary Value – When measuring engagement, this can be applied to a number of value metrics – total spent per subscriber over a set amount of time, estimated value per subscriber, or another engagement score based upon open or click metrics.

The scoring uses a scale from 3 to 1 (or possibly 5 to 1, depending on the business). 3 (or 5) is attributed to the customers and segments with the highest Recency, Frequency and Value. Combining these 3 metrics creates segments, where a segment 333 groups most active/most valuable contacts: new interactors will have a RF score 31, the most engaged subscribers have score 33. Adding Monetary Value as a third metric refines the scoring.

Use this RFM scoring matrix as a helpful reference:

RFMtableLUON

This simple scoring and sorting provides a clear view on the engagement levels and values of your subscribers, and provides you with the information you need to target each group effectively. And it also allows you to test different offers and messages to each group and track the impact on behavior and migration between segments.

Conclusion: Although the RFM scoring model is traditionally based upon transactional customer data, this model can be used in email marketing too. It brings structure into the huge amount of data and helps you decide on campaign investment efficiently.

]]>
5 Key takeaways from my internship at LUONhttp://www.luon.com/blog/2013/8/28/5-key-takeaways-from-my-internship-at-luon.aspxWed, 28 Aug 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/8/28/5-key-takeaways-from-my-internship-at-luon.aspxLaurence VerbistSix weeks ago, uncertain what to expect, I joined the LUON team for my first day as an intern. My goal was to get an idea of what marketing is like in real life. Looking back today, I feel like the past six weeks flew by, and my internship met my expectations by far. Over the weeks, I got the chance to take part in various projects, in which I contributed to sales pitches, assisted in research, participated in brainstorms and meetings, attended clients’ and internal briefings, and much more.
Thanks to these opportunities, I got a glimpse of how marketing works in practice and acquired valuable real-life insights.

Here are my top five takeaways:

1. Variety is king
Just like two clients are never the same, no two jobs are identical. Every week holds a variety of jobs, and every job consists of a diversity of stages, assignments and challenges. Simply put, you’ll never get bored: every day in a marketing agency is different!

2. Customer marketing is much more than meets the eye
As a consumer, for example, coming across appealing and engaging Facebook Pages seems evident. It is only now that I see that remarkable Pages and websites require strong supporting teams with valuable insights, skills and creativity, in addition to a flawless planning and an exceptional overall strategy, to become truly noteworthy.

3. Stay up-to-date: the (marketing) world is quickly changing
Don’t forget about the future and take new developments into account. Changing policies and the launch of new apps and devices are day-to-day reality. At the start of my internship, I took a closer look at Facebook’s best practices. Now, six weeks later, a bunch of things have already been changed. Also think about Google Glass, smart watches and all sorts of devices concerning the Internet of Things and Quantified Self. It’s essential to take these new trends into account as soon as possible, as they provide new marketing opportunities and challenges. Make sure you are ahead of your competitors and not lagging behind…

4. Work with attention to detail, while always keeping the bigger picture in mind
Something that seems like a minor detail at first sight, can make the difference between a catchy or an unappealing idea. Paying attention to small things and trying to take everything into account from the end user’s viewpoint is central. But at the same time, no matter what project you’re working on, it is essential not to lose sight of the bigger picture: the client’s overall strategy, the brand image, the corporate culture, …. Every detail has to fit perfectly into the context.

5. Marketing should be tailored to the customer’s needs and reality
Even more important than coming up with great ideas and insights, and taking new developments into account, is to tailor the insights and advice exactly to the customer’s needs. It is crucial to clearly state what the customer’s priorities are. Some key questions should be asked and answered. What is the most beneficial and helpful advice for the client? Is the proposition realistic in terms of the necessary means? What is the best way to present the proposal? There isn’t always one “correct” solution or approach to these questions. Sometimes trade-off decisions are required and choices have to be made.

Last but not least, I want to thank the LUON team for all the advice, the insights and the truly enriching opportunities and experiences, combined with a great working atmosphere. It was a pleasure being part of your team!

]]>
LUON puts the Ghent museums on the digital maphttp://www.luon.com/blog/2013/7/30/luon-puts-the-ghent-museums-on-the-digital-map.aspxTue, 30 Jul 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/7/30/luon-puts-the-ghent-museums-on-the-digital-map.aspx

For their online communication 'The Ghent museums' recently teamed up with LUON. We started by creating  a fresh-looking and easy-to-use one page website which combines all info on Ghent’s 9 museums. The look and feel is based upon the new logo and offers an international feel for foreign visitors.

The 9 Ghent museums are The House of Alijn, Dr. Guislain Museum, S.M.A.K., MSK, MIAT, STAM, The World of Kina, Design museum Gent, St Peter’s Abbey.

Why we considered a one page website? The main benefits:

1. A low-cost solution
A one-page website provides an affordable web presence, allowing us to promote the Ghent museums and offer a clear overview within a sharp budget.

2. Search Engine Optimization
It’s easier to optimize a single page with specific keywords that will smartly target the museum audience. Another advantage is that Google PageRank applies to the site in its entirety.

3. Easy to navigate
On the simple one-page site there’s no need for complex navigation - it’s quicker, easier and more responsive.

4. Reduced server load
The single-page approach avoids duplicate content and makes it smoother to code and run.

5. Focused content
The constraints of space forces us to be selective in words and images. It helps to get the message across and instantly shows visitors what the museums have to offer.

6. Quality instead of quantity
Designing and building a one-page website isn’t the piece of cake it appears to be. But a single-page gives the designer the opportunity to focus on quality of every single interface element.

7. Optimized for mobile
The lightweight, compact site, combined with good responsive design offers an ideal solution for mobile usage.

Come take a digital stroll through the richness of Ghent’s museums at www.degentsemusea.be, www.lesmuseesdegand.be or www.theghentmuseums.be.

In order to generate traffic to the new platform and to activate museum fans, our EmailGarage colleagues developed a supporting e-campaign program. With a 76% open rate for the first run, we already look forward to creating the next wave of emails.

]]>
Becel’s Hartloper activation for a healthier lifestylehttp://www.luon.com/blog/2013/7/19/becels-hartloper-activation-for-a-healthier-lifestyle.aspxFri, 19 Jul 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/7/19/becels-hartloper-activation-for-a-healthier-lifestyle.aspx

According to the Belgian League of Cardiologists 7 out of 10 Belgians suffer from a high cholesterol level. That is no good news, as high cholesterol is one of the major causes for coronary disease. To battle this ‘silent killer’ Becel pro.activ, one of Belgium’s leading margarine brands, set up a special program to help Belgians above 35 move actively at least 30 minutes a day.

LUON helped activate the Becel Hartloper program by setting off on a mission to convince members of the social platform Yunomi to have at least 30 ‘active’ minutes a day. Additionally, we motivated them to acquire well-balanced food habits and pursue a healthier lifestyle. Participants in the program register their efforts on the dedicated ‘Hartloper’ app through the website or their smartphone. Our aim: to offer the living proof that anyone can do it, no matter what their current level of fitness is.

To get the ladies going, we created a special ‘Hartloper Potential Test’, a set of eye-catching banners and a series of motivational newsletters. We also engaged two Yunomi nominees (Tina and Lientje, our real life ambassadors for the campaign) to keep the members posted on their personal achievements through a daily mini-blog. And to provide all participating Hartlopers with an ongoing dose of inspiration, we published additional content loaded with easy-to-apply tips and tricks on healthy daily habits.

The first results? During the first weeks of the activation campaign, over 4,000 Yunomi members have entered the challenge and are already on their way to a fitter lifestyle, driven by Becel pro.activ.

]]>
Amora reintroduces Smurf themed mustard gobletshttp://www.luon.com/blog/2013/7/18/amora-reintroduces-smurf-themed-mustard-goblets.aspxThu, 18 Jul 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/7/18/amora-reintroduces-smurf-themed-mustard-goblets.aspx

Can you believe it’s been nearly 20 years since Amora sold his last mustard goblet with a Smurf scenery on it? Back in the days an average family had at least one of these must-haves in the tableware cupboard. So when Amora decided to reintroduce the Smurf prints, they called on LUON to make the news spread like a fire.

Power to the people
In order to increase the involvement we let the people decide which designs would end up in the store later on. So we set up a voting campaign on the Solo Open Kitchen cooking community, where fans could vote for their favourite one. By doing so, they could also win unique Smurf themed bathing towels  to show-off this summer. Through promoted Facebook posts, insertions in newsletters and web banners on Solo.be and Amora.be, we activated Belgian families to place their votes.

Results?
Although we only used earned media , we were able to reach a broad target audience and activate a lot of people.
- A total of 10.000 votes were cast, connecting those people with Amora and future brand activations.
- A growth of 6.8% in likes to 30.000+ on the supporting Solo Open Kitchen Facebook page  made it the fastest growing Facebook page on a week basis, for two weeks in a row.

]]>
From content marketing to content strategy: now is the time.http://www.luon.com/blog/2013/7/18/from-content-marketing-to-content-strategy-now-is-the-time.aspxThu, 18 Jul 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/7/18/from-content-marketing-to-content-strategy-now-is-the-time.aspx

Back in 1996, Bill Gates wrote an article on the future of the Internet. In it, he coined the now famous phrase “content is king”. But now, 17 years of online content marketing later, how strong stands our king really? With average bounce rates between 40% and 60%, Facebook engagement rates of a mere 1% and conversion rates below 2%, our content clearly isn’t  performing as well as it should.

Content is a marketer’s BFF
Still, for marketers, content has never been more important. If you want to get attention for your brand, you now have a clear choice: pay for it (‘outbound marketing’) or earn it by producing great content (‘inbound marketing’). Content has become the currency of the attention economy and a way to make people lower their marketing defense systems for just a moment. Moreover, it enables us to fuel conversations, build authenticity and ultimately gain the trust needed to grow sales. It’s the ultimate asset in our marketing arsenal.

I hear you

Content_5 Admittedly, it also has never been more challenging to make content work for your brand. How to prepare our content for the multitude of different devices it potentially can be consumed on? How to make our content stand out in the abundance of online information? How to target our customer with the right content at each step of the customer journey? How to optimize the content creation process? How to prove return? … One thing is certain: the old we’ll-deal-with-it-later approach isn’t going to cut it anymore. If we want to make content work in marketing today we need to step out of the ‘lorem ipsum’ mentality.

Content strategy to the rescue

Over the last few years a new, more strategic approach to content has slowly been emerging under the term ‘content strategy’. According to Kristina Halvorson, author of ‘content strategy for the web’, content strategy “plans for the creation, publication, and governance of useful, usable content”. Personally however, I prefer the definition by Richard Sheffield (UPS): “content strategy is all the things you should have done so your content would have been useful and on time”. It prepares us for all the content challenges outlined above. Or as Rebecca Lieb of Altimeter Group puts it: “content strategy is what makes content marketing effective”.

At its best, a content strategy contains:

• A core strategy statement describing how content will bridge the space between audience needs and business requirements

• Buyer personas describing your target audience(s) and what makes them tick

• Key themes and messages

• A description of your brand voice and tone

• An overview of channels used at each step of the customer journey

• A guide to keyword usage for search engine optimization (SEO)

• An audit describing the current state of your content

• Implications of the strategic recommendations on content creation, publication and governance (think workflows, metadata frameworks, …)

Introducing the Content Wheel

To start organizing our thoughts and roll out a more efficient approach to content for our clients, we created the Content Wheel below. content_4

At the center (in red), there’s the core content strategy, the way your company will use content to achieve the business objectives. It’s the axle that will make the content wheel spin. Around it, in blue, there’s the different steps of the content lifecycle: from planning over production and distribution to measuring and maintaining content, and back to planning. The grey circle in between depicts the people involved at each step of the lifecycle. They are all connected through the content strategy (and content strategist). The green circle is about the tools we use. Be it the CMS during production, S.E.O. for distribution or a content calendar for content audit for planning.

Everything having to do with ‘WHY’ we employ content and ‘WHO’ is involved in the process belongs to the field of content strategy. Everything answering the ‘WHAT’ we have to do and ‘HOW’ to make it work (the tools), we call content marketing.

With this in mind, we can get started to optimize every aspect of our content and content workflows to match the new realities.

But that is something we’ll dive into in a next blog post.

Want to learn more about content strategy and how to make your content effective? Join us at our free WassUp session on content strategy on September 17, 2013 in Mechelen, Belgium. Follow this link to pre-register.

]]>
Inspiration of the month: Nivea Sun Care Campaignhttp://www.luon.com/blog/2013/7/4/inspiration-of-the-month-nivea-sun-care-campaign.aspxThu, 04 Jul 2013 00:00:00 GMThttp://www.luon.com/blog/2013/7/4/inspiration-of-the-month-nivea-sun-care-campaign.aspx

Getting a nice tan, safely protected by Nivea sunscreen, while charging up your mobile phone on the beach. The Brazilian Nivea sun care campaign hit both birds with one stone.

The ad agency Giovanni+Draffcb had the brilliant idea to integrate a solar powered mobile phone charger in an ad that ran in a Brazilian magazine promoting Nivea’s brand new sun lotion.

It goes without saying that this stunt went down a storm with the – primarily female - Brazilian audience and far beyond. Originality: check! Talkability: check! Brand synergy: check! We should be hitting ourselves over the head for not coming up with this idea. White sandy beaches, bikinis and sun… so darn obvious.

Dig into the campaign

nivea2

]]>