LUON homepage
LUON homepage

Een nieuwe aanpak voor Facebook marketing in 2015

Scroll down

Het Facebook van vandaag is niet meer het Facebook van enkele jaren geleden.

En zo hoort het uiteraard ook. Dus passen we onze plannen mee aan: Andere layouts, nieuwe regels, veranderende functionaliteiten,… we trachten het allemaal zo goed en zo kwaad mogelijk op te volgen, en sturen onze marketing acties telkens bij. Social marketing bij gratie van Facebook. 

In 2014 is het echter voor alle marketeers overduidelijk geworden waar Facebook naartoe wil: Waar in 2012 nog gemiddeld 16% van de fans van je pagina je berichten zag in hun newsfeed, is dat nu gedaald tot ergens tussen de 2% en 6%. De kraan wordt stilletjesaan volledig dichtgedraaid. Tenzij je betaalt: Door je berichten te ‘promoten’ kan je dan wel weer meer fans bereiken. De hoop van marketeers die in Facebook hét platform zagen om op een ‘organische’ manier een dialoog op te kunnen bouwen fans, is ondertussen ver vervlogen.

Maar wat wil dat zeggen voor je Facebook strategie voor 2015?

1) Facebook is een overwegend betalend kanaal geworden

Facebook gedraagt zich steeds meer als een advertising platform.  Maar dan wel een advertising platform met fantastische mogelijkheden. Het is nog altijd het meest gebruikte sociale netwerk waardoor de potentiele impact erg groot is, en de targeting opties om precies te bereiken wie je wil bereiken zijn enorm. Bovendien kan je via het opbouwen van je eigen fan-base gericht adverteren op mensen die een interesse hebben in je merk.

Maar een Facebook strategie zonder bijhorend media budget is voor 2015 niet meer echt aan de orde.

2) Facebook is maar een onderdeel van een sociale strategie

Een sociale strategie draait om hoe je een relatie opbouwt met prospects en klanten, hoe je naar hen luistert en helpt bij hun vragen, en hoe je hen de mogelijkheden aanreikt om hun interesse voor (of trouw aan) je merk kenbaar te maken bij hun vrienden. Facebook kan daar –door haar enorm bereik- uiteraard een belangrijke rol in spelen, maar sociale marketing mag nooit enkel synoniem staan voor Facebook marketing.

Een goede sociale strategie integreert immers een sociale laag in alle bestaande kanalen. Je kan dan je Facebook pagina gebruiken als een ‘social hub’ waar alles samenkomt. Maar steeds meer gaan er stemmen op om de controle over dit belangrijk deel van je business niet uit handen te geven aan andere partijen, maar zelf een eigen ‘branded community’ (hoe beperkt of uitgebreid ook) op te bouwen. Zo ben je niet afhankelijk van wat anderen beslissen en bepaal je zelf welke gegevens je verzamelt en hoe je ze gebruikt.

3) Facebook als gezellig café

Er wordt wel eens gezegd dat de beste overeenkomsten gesloten worden “tussen pot en pint”. Of dat ze daar op z’n minst hun oorsprong vinden. Facebook is (ook in 2015) het ultieme digitale equivalent van zo’n gezellig café waar je met mensen kan praten en hen warm kan maken voor je verhaal. Via een goede, onderbouwde conversatie-strategie -en de nodige ondersteuning (zie 1)- kan je de eerste contacten leggen met een immens groot publiek en hen ongedwongen bij je merk betrekken.

4) Facebook is geen (C)RM kanaal

Om verder in de customer journey echter heel gericht te communiceren, is Facebook dan weer minder geschikt. Je kan bijvoorbeeld geen individuele berichten sturen naar je fans, en zelfs een simpele lijst van je fans opmaken is al een huzarenstukje. Laat staan dat je toegang zou hebben tot e-mailadressen of andere gegevens.

Daarom is het belangrijk om Facebook meer te gaan bekijken als een ‘doorgeefluik’ naar verdere communicatie via bijvoorbeeld e-mail, dan als een eindpunt. Van daaruit kunnen dan individueel aangepaste programma’s worden opgezet om gegevens te verrijken en geïnteresseerden 1-op-1 verder te helpen.

Maar uiteraard mogen we dan weer niet de fout maken om het sociale aspect binnen e-mail uit het oog te verliezen. Want ook via e-mail kan je mensen aansporen om bijvoorbeeld over je merk te praten op Facebook.

Zoals steeds is het een kwestie van de juiste kanalen te kiezen voor de juiste job in de customer journey. En daarin heeft Facebook ook in 2015 zeker nog een belangrijke rol te spelen, al is deze rol het laatste jaar dan wat veranderd.

Heb jij nog vragen bij het inzetten van Facebook in je marketing strategie voor 2015? We helpen je graag verder!

 • Gespot: 5 interessante marketing start-ups

  Gespot: 5 interessante marketing start-ups

  View more
  View blog
 • #30J : a striking conversation

  #30J : a striking conversation

  View more
  View blog
 • Web design trend: cards

  Web design trend: cards

  View more
  View blog
 • Beyond advertising: Paid by Relevance

  Beyond advertising: Paid by Relevance

  View more
  View blog