LUON homepage
LUON homepage

Hoe je van jouw Pinterest een onhoudbare machine maakt

Scroll down

Ah ja, Pinterest. Leuk hoor, die fotootjes. Maar wat brengt het op? Het is een redenering die je wel vaker hoort wanneer de marketingbudgetten worden uitgedeeld. Nochtans is dit socialmediakanaal allang geen schattige kleuter meer. Het digitale prikbord is volwassen geworden en is in België populairder dan Snapchat en Twitter. Tijd dus om Pinterest serieus te nemen. Waarom? Omdat het je verdomd veel kliks oplevert.

Hartjes voor de doelgroep

In het afgelopen jaar zijn er wereldwijd maar liefst 70 miljoen pinners bijgekomen. Op dit moment telt het platform 335 miljoen gebruikers. Ons land is goed voor zo’n 3 miljoen actieve Pinterest-users. Volgens cijfers van Globalwebindex (januari 2020) is 30 procent van de Belgische internetgebruikers actief op Pinterest. Daarmee moet het maar net LinkedIn (31%) laten voorgaan.

Mooi, maar Facebook heeft wereldwijd 2,5 miljard gebruikers. Dan is mijn advertentiebudget daar toch nuttiger besteed? Wel, dat hangt af van je merk en van je product. 80 procent van de Pinterestgebruikers zijn vrouwen tussen 18 en 64 met kinderen. Zijn moeders goed vertegenwoordigd in jouw doelgroep? Dan loont het wellicht de moeite om in zetten op een Pintereststrategie.


En de mannen? Ook die beginnen almaar meer te pinnen. Zo’n 40% van de mannelijke Amerikaanse Pinterestgebruikers zijn trouwens vaders. Je merkt het al: moeders, vaders, … Gezinnen dus. En dan vooral gezinnen met hoge inkomens, zo blijkt uit een studie van het Pew Research Center. Geef toe: daar droomt toch elke marketeer van?

Consistentie is een must. Niet alleen om het Pinterest-algoritme te plezieren, maar ook omdat je zo een echte band creëert met je doelgroep.

Almaar meer merken zien het potentieel en zijn intussen actief op Pinterest. Met wisselend succes. Vaak blijft het bij een paar sporadische pins zonder verhaal. Wil jij je doelgroep op Pinterest activeren en méér kliks naar je website genereren? Hou dan zeker rekening met onderstaande tips.

Tip 1: Zeg Pinterest, maar denk Google

Pinterest is een zoekmachine, net als Google. Met dat verschil dat gebruikers op Pinterest alleen op zoek gaan naar afbeeldingen. Voor het overige zijn de gelijkenissen met Google bijzonder groot en loont het dus om ook hier zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen. Hierdoor ga je je publiek beter bereiken en triggeren om door te klikken.

 • Breng de verschillende zoekintenties van je Pinterest-doelgroep in kaart. Wat zijn de insights die je wil bespelen? Zijn ze op zoek naar vegetarische recepten? Of ga je hen eerder triggeren met stijlvolle food-fotografie? Kun je beide combineren?
 • Gebruik de juiste hashtags. Hashtags helpen bezoekers om hun weg te vinden tussen die enorme hoeveelheid pins. Het is van groot belang dat die hashtags overeenkomen met de zoekintenties van de Pinterestgebruikers. Gebruik alleen woorden waar mensen écht op zoeken: liever #citroencake dus dan #samencakebakken.

 • Maak al je copy SEO-proof: titels, pin descriptions, board descriptions, … Gebruik populaire zoektermen, net als bij ‘gewone’ SEO. De zoekbalk van Pinterest kan daarbij een inspiratiebron zijn. In het beste geval liggen je Pinterest-keywords in het verlengde van je websitecopy.

Tip 2: Laat zien waar je voor staat

Consistentie is een must. Niet alleen om het Pinterest-algoritme te plezieren, maar ook omdat je zo een echte band creëert met je doelgroep, die weet wat ze mag verwachten. Ga voor een vaste publicatiefrequentie én, nog belangrijker, hou je aan een inhoudelijke rode draad. Vertel een verhaal dat aansluit bij je merkwaarden en je propositie. Is je product gericht op een doelgroep van 40+? Dan hoeven je pins heus niet millennial-proof te zijn. Scherpe keuzes worden altijd beloond.

Hoe je van Pinterest een onstopbare marketingmachine maakt

Tip 3: Gebruik Pinterest Advertising

Pinterest heeft zijn advertentieprogramma pas in 2019 uitgerold in de Benelux. Door zijn CPC’s (kost-per-klik) lager te houden dan het grote Facebook wil het snel marktaandeel winnen. Pinterest Advertising is dus goedkoop en laat net als Facebook toe om je doelgroep gericht te targetten (bijv. op basis van interesse of op specifieke keywords), wat het engagement vergroot.

Aanrader: Begin altijd met een test. Maak één campagne met enkele pins en volg de resultaten nauw op. Haal je een mooi engagement tegen een lage CPC? Dan kun je verder uitbreiden.

Tip 4: Kies voor afbeeldingen die opvallen

Pinterest is een visueel medium. Elke afbeelding op jouw account moet in het oog springen en uitnodigen om te klikken.

 • Gebruik verticale afbeeldingen (2:3-verhouding).
 • Kies voor beelden die dicht bij je merk staan. Ga niet te abstract.
 • Voeg je logo toe. Opgelet: vermijd de hoek rechtsonder, want daar komen de productpictogrammen.
 • Voeg een tekstoverlay toe met een korte en activerende boodschap (call-to-action).

Tip 5: Keep it fresh

Vers is altijd beter. Dat geldt niet alleen voor de pistolets in de bakker, maar ook voor je pins. Het Pinterest-algoritme heeft een sterke voorkeur voor afbeeldingen die nieuw zijn. Leuke websitecontent van vorig jaar opnieuw pinnen? Geen probleem, maar gebruik dan wel een nieuwe visual en geef de pin een andere insteek.

 • Being right for 2012

  Being right for 2012

  View more
  View blog
 • Number of the Month: September 2012

  Number of the Month: September 2012

  View more
  View blog
 • Inspiration of the Month: the Penguin Soundtracks Spotify app

  Inspiration of the Month: the Penguin Soundtracks Spotify app

  View more
  View blog
 • Inspiration of the month: Doggelgänger

  Inspiration of the month: Doggelgänger

  View more
  View blog