LUON homepage
LUON homepage

Voice SEO: 5 tips die Siri & co helpen om jouw content te vinden

Scroll down

Voice search is een technologie waarbij je je stem gebruikt om een vraag te stellen aan Google of andere zoekmachines. Digital voice assistants zoals Siri, Alexa en Google Home zoeken dan via jouw spraakgestuurde zoekopdracht de meest relevante informatie op het web. De zoekmachine koppelt daar op zijn beurt de meest relevante inhoud aan. Om hier als merk op in te spelen, moet de voice SEO van je website op punt staan. In dit artikel vertellen we hoe je dit aanpakt.

Zoekopdrachten gestuurd door de menselijke stem zullen de toekomst van SEO en digitale marketing almaar sterker beïnvloeden. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, leren zoekmachines de zoekintentie van hun opdrachtgever namelijk nog beter interpreteren. Google stelt zijn algoritmes hierop af, en dat heeft een onmiddellijke impact op de SEO-strategie voor jouw website.

De meeste vragen bij een voice search beginnen met ‘wat’, ‘waar’ of’ hoe’. Hiermee komt de nadruk op de zogenaamde long-tail zoektermen te liggen.

Mensen die via spraakassistenten zoeken, willen een onmiddellijk antwoord op hun vraag of directe resultaten voor hun zoekopdracht. Hoe zorg je ervoor dat jouw content zo hoog mogelijk scoort bij voice searches? Deze 5 tips voor sterke voice SEO zetten je op het goede spoor.

1. Gebruik echte-mensen-taal

Hou er rekening mee dat mensen hun vragen bij een voice search minder ‘steriel’ formuleren dan bij een getypte zoekopdracht. Een voorbeeld? Als je aan een vriend ‘recept mojito?’ vraagt, zal je wellicht een wat norse ‘huh?’ krijgen in plaats van een helder antwoord. Toch is dat de manier waarop we zoekmachines tot nu toe meestal gebruikten.

optimaliseer je voice SEO

Herformuleer de vraag als ‘Wat is het lekkerste recept voor mojito?’ en je krijgt zijn favoriete versie van de klassieker. Inclusief zijn secret ingredient. Datzelfde principe geldt ook bij een doeltreffende voice search: gebruik geen onnatuurlijke zoektermen, maar hertaal ze naar zinnen die je ook over je lippen krijgt als je onder vrienden bent.

De meeste vragen bij een voice search beginnen met ‘wat’, ‘waar’ of’ hoe’. Hiermee komt de nadruk op de zogenaamde long-tail zoektermen te liggen. Je voice SEO daarop afstemmen is dus een slimme zet.

2. Siri houdt niet van onleesbare inhoud

Wil je dat stemassistenten jouw content makkelijk oppikken? Zuiver de inhoud dan van elementen die moeilijk leesbaar zijn. Zo kunnen tabellen, bijvoorbeeld, een voice assistant behoorlijk in de war brengen. Een betere optie: lijst de inhoud van je tabel op in een paar heldere bulletpoints. Probleem opgelost.

3. Anticipeer slim op ‘domme’ vragen

Iedereen die een digitale voice assistant in huis heeft doet het wel eens:  een onbenullige vraag stellen om te kijken wat het antwoord van Siri of Alexa daarop zou zijn. En geloof ons, ze krijgen de gekste vragen binnen. En daar spelen de ontwikkelaars maar wat graag op in, waardoor digitale assistenten verrassend ad rem uit de hoek kunnen komen.

Structured data zijn een manier om aanvullende informatie over een webpagina toe te voegen.

Omdat gebruikers met dat soort spielereitjes een persoonlijke band krijgen met hun virtuele assistant, schuilen er heel wat mogelijkheden in die je kunt gebruiken in je SEO-strategie.

4. Help Google met structured data

Stel, de inhoud van je pagina is moeilijk te matchen met de manier waarop we met elkaar praten.  Hoe los je dat op, zonder dat je de hele content hoeft te herwerken? Door gestructureerde data te gebruiken, kun je Google helpen om jouw inhoud beter te begrijpen. Structured data zijn een standaard waarmee je aanvullende informatie over een webpagina kunt toevoegen. Zo kunnen we een receptpagina voor mojito bijvoorbeeld uitbreiden met specifieke ingrediënten of een tip om er een alcoholvrije variant van te maken.

5. Voice SEO begint met testing en analyse

Voice search is nog een relatief prille technologie. Test daarom de spraakzoekfunctie zelf proactief en leer bepaalde vraag- en antwoordpatronen te herkennen. Die oefening helpt je de geschikte voice SEO-tactiek voor jouw bedrijf te bepalen.

Probeer verschillende apparaten uit

Bekijk op welke manier Google Assistant, Alexa en Siri met je vragen omgaan. Of vergelijk de resultaten die je terugkrijgt via smart speakers en smartphones.

Controleer de oorsprong van de resultaten

Ga na waar je digital voice assistant de antwoorden op je zoekopdrachten vandaan haalt.

Werk aan je rankings

Check hoe goed jouw content scoort als antwoord op de meest voorkomende vragen. En houd altijd de positie van je concurrenten in die rangschikking in de gaten.