LUON homepage
LUON homepage
Generatie Rookvrij

Nooit meer hoesten: Generatie Rookvrij is geboren

Scroll down

Insight

Wat als alle kinderen die in 2019 geboren worden, hun hele leven lang nooit een sigaret aan hun lippen zetten of zelfs nog maar passief meeroken? Het is een scenario dat tot voor kort sciencefiction leek. Maar dankzij Generatie Rookvrij is het eindelijk menens.

Generatie Rookvrij is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving. Deze groep organisaties – waaronder Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker – vindt dat alle kinderen die 18 worden in 2037, het recht hebben om rookvrij op te groeien. Om te kunnen spelen en zich te amuseren in honderd procent rookvrije omgevingen.

Van speeltuin tot voetbalveld, Generatie Rookvrij wil zo veel mogelijk omgevingen waar kinderen en jongeren komen, rookvrij maken. En daarvoor schakelt ze de hulp van LUON in. Ter gelegenheid van de Werelddag zonder Tabak lanceerden we een eerste campagne: ‘Liever bellen blazen dan rook’. Aansluitend bedachten we het creatieve concept om de geboorte van Generatie Rookvrij aan te kondigen. 

Objectives

Met de officiële geboorte van een rookvrije generatie wil de vzw Generatie Rookvrij een draagvlak creëren voor een rookvrije wereld. LUON kreeg de opdracht om met een origineel en creatief concept uit de band te springen en zo maximale zichtbaarheid te creëren in Vlaanderen en Wallonië.

De focus lag op persmomenten in Vlaanderen en Wallonië en ruim 100.000 folders die het hele jaar door verspreid zullen worden via de Roze Doos – je weet wel: die doos vol babyspullen en folders die je als kersverse ouder cadeau krijgt. Daarnaast zal Kind & Gezin ook 5.000 folders verdelen via onder meer gynaecologen en kinderartsen. Een Facebookpost kondigde de geboorte ten slotte aan bij het grote publiek.

De hoofdboodschap: zien roken doet roken. Als kinderen en jongeren anderen zien roken, krijgen ze de indruk dat roken een normaal onderdeel van het leven is. Door van rookvrije omgevingen de norm te maken, worden kinderen en jongeren vanzelf weerbaarder en zijn ze minder geneigd om zelf te beginnen roken.

“Drie op vier rokers wil niet dat zijn kinderen verslaafd raken”, zegt Hedwig Verhaegen van Kom op tegen Kanker. “Maar dan moet je wel het goeie voorbeeld geven. Daarom vragen we aan volwassenen om niet te roken in het zicht van kinderen. Tegelijkertijd willen we rokers niet blameren. Integendeel: we hebben hun hulp nodig om ons ambitieuze project waar te maken.

Work

Ouders worden bij de geboorte van een kind overstelpt met informatie en goede raad. De grote uitdaging was dus om drukwerk te maken dat niet ongelezen bij het oud papier zou belanden. Daarom bleven we weg van de klassieke folder en kozen we voor het eenvoudige en in het oog springende format van een kinderboekje. Dat liet ons toe om de boodschap kort en helder te formuleren, met een luchtige tone-of-voice. De leuke illustraties Emma Thyssen maken het helemaal af.

Ook voor het persmoment werd de speelse tone-of-voice doorgetrokken. We ontwierpen een geboortekaartje met bijhorende stickers en doopsuikerzakjes. Inderdaad: net als op een echte babyborrel.

GR rookvrij-results-overview-2.jpg

Result

De geboorte van Generatie Rookvrij bleef niet onopgemerkt. Onder meer de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en La Meuse berichtten er uitgebreid over en ook op enkele radiozenders kwam het item aan bod.

Intussen hebben al heel wat gemeenten zich aangesloten bij de actie, waaronder Mechelen en Waregem. Zij hebben de sigaret verbannen van hun speeltuinen en/of sportterreinen. Daarnaast hebben onder meer Club Brugge, Gent, Anderlecht, Genk en Cercle Brugge hebben hun stadions rookvrij gemaakt. En het aantal rookvrije plekken zal in de toekomst alleen nog maar toenemen.

LUON en Generatie Rookvrij gaan voor een structurele samenwerking. We staan dus alvast paraat voor de volgende Werelddag zonder Tabak. Zo kunnen ook wij een steentje bijdragen aan een wereld waar rookvrije omgevingen de norm zijn.

generatierookvrij.be

GR rookvrij-results-overview-3.jpg